Hayat Dolu Bir Film: In the Heights/Tepelerde İncelemesi

Bu yılın Oscar aday adaylarından biri olan In the Heights ya da Türkçe ismiyle Tepelerde filmi, 2022 Oscar Ödülleri' nde büyük ses getireceğe benziyor. 10 Haziran 2021' de vizyona girmiş olan bu film, aynı isimli bir Broadway müzikalinden uyarlama. Güzel film önerisi arayışındaysanız ya da bu yıl Oscar kazanabilecek filmleri araştırıyorsanız hadi çayınızı, kahvenizi alın gelin, film incelemesine geçelim. Endişelenmeyin yazı spoiler içermiyor. Ayrıca bu filmin daha çok 13 yaş üzerine hitap ettiğini düşünüyorum, ailecek izleyecekseniz buna dikkat edin lütfen.


In the Heights/Tepelerde (2021) Film İncelemesi

In the Heights Konusu ve İlk İzlenimler


Öncelikle filmin başındaki açılış şarkısı ve In the Heights isminin nereden geldiğinden bahsetmek istiyorum. New York' un içinde bulunan Washington Heights isimli çoğunlukla göçmenlerin yaşadığı bir semtte başlıyor hikayemiz. Para kazanma ve geçimlerini sağlama hayalleriyle gelmiş yüzlerce göçmen hayalleri hala gerçekleşmemiş bir şekilde kıt kanaat geçinerek günlerini geçiriyorlar.

Washington Heights kesinlikle cıvıl cıvıl, çok fazla etnik kökenden insana ev sahipliği yapan bir semt. Göçmenlerin getirdiği müzik, eğlence, dans ve lezzet diğer kültürle birleşerek ortaya harika bir yer çıkmış.

Karakter Tanıtımı


Başkarakterimiz Usnavi de la Vega da bu hayalperestlerden biri ve filme kendi hikayesini anlatarak başlıyor. Usnavi, Abuela Claudia(Claudia nine) dediği fakat aslında akrabası olmayan bir kadın tarafından büyütülmüş, Dominik asıllı bir genç. Anne ve babası o küçükken ölmüşler. Usnavi, kuzeni Sonny ile birlikte aslında kahve satan ufak bir market işletiyor. Usnavi' nin hayali Dominik Cumhuriyeti' ne geri dönüp babasının eskiden işlettiği yeri yenilemek ve vatanına geri dönmek. Aynı zamanda Vanessa adında kuaförde çalışan bir kıza aşık.


In the Heights/Tepelerde (2021) Film İncelemesi


Diğer önemli bir karakterimizin adı Nina Rosario, Usnavi' nin kardeşi gibi sevdiği başka bir hayalperest. Fazlasıyla çalışkan Nina, burslu bir şekilde Standford' ı kazanıp Washington Heights' tan ayrılmış fakat filmin başında evine geri dönüyor. Benny, Usnavi' nin arkadaşı, Rosario' nun Araba Servisi' nde çalışıyor ve West End kavşağında yayınlanan radyodan yayın yapıyor. Nina, soyadından da anlaşılacağı üzere, Rosario' nun Araba Servisi' nin müdürünün kızı. Benny ile Nina eskiden sevgililermiş fakat Nina üniversiteye gidince ayrılmışlar.

Nina, Standford' da kendini çok yalnız ve yabancı hissettiği için Washington Heights' a geri dönmüş fakat döndüğü için içinde fırtınalar kopuyor ve büyük bir hayal kırıklığı hissediyor. O kadar çalışma ve emeğin boşa gittiğini düşünüyor ve tabi ailesini yüzüstü bıraktığını da.

Usnavi' nin babası da kendi gibi hayalperestmiş. New York' a geliş amaçları daha konforlu bir yaşammış fakat erken yaşta ölmüşler. İronik olan, kendi oğullarının ise daha konforlu bir hayatı Dominik adasında düşlemesi.

Usnavi' nin aşık olduğu kız Vanessa' nın da elbette bu semtteki herkes gibi bir hayali var. Onun hayali moda tasarımcısı olmak ve daha zengin bir yere taşınmak. Tabi bu Usnavi' nin hayalleriyle çakışıyor.


In the Heights/Tepelerde (2021) Film İncelemesi

Kişisel Görüşlerim


Öncelikle, uzun süredir böyle renkli bir film izlememiştim. Göçmenlerin hayatını bence harika yansıttıkları bir film olmuş, zaten Broadway müzikalinden uyarlandığı için pek şaşırmamak gerek. Dans koreografileri kesinlikle harikaydı.

Her karakterin hikayesi çok güzel bir şekilde işlenmişti filmde. Sıradan Hollywood filmlerinde hep baş rolün hayatını etraflıca bilirken bu film müzikal farkını ortaya koymuş ve her karakteri iyice tanımamız için süre vermiş.

Erkek başrollerin söylediği çoğu şarkı rap şeklindeyken kadın baş rollerin genellikle müzikal şarkıları şeklinde. En son aklıma kazınan La La Land müzikal filminden sonra bu filmde rap görmek benim için büyük bir fark yarattı. Ayrıca, La La Land: Film İncelemesi yazıma da bakabilirsiniz.

Filmdeki şarkılarla karakterlerin ufak, orta ya da büyük boyutlu hayallerinin onlara nasıl bir çalışma aşkı aşıladığını izlerken insanın gözleri doluyor, en azından benim öyle oldu. Latinlerin ve siyahilerin Amerika' da uğradığı ırkçılığa da karakterler üzerinden çok güzel değinen bir film.

Bir inançla Amerika' ya gelen bu göçmenlerin işçi sınıfından yukarı çıkmalarına izin verilmediği gerçeğiyle yüzleşmelerinin acısı bu filmin müziklerine sinmiş resmen. Özellikle Abuela Claudia(Claudia nine)' nın hikayesi benim kalbimi sızlattı.


In the Heights/Tepelerde (2021) Film İncelemesi



"Bir hayal elimize geçen parlak bir elmas değildir, bazen zordur ve pek de güzel değildir." 
 


Filmdeki Önemli Bir Konu 

Filmi çerçeveleyen önemli konulardan biri de Washington Heights' da gerçekleşen ve çok uzun süren bir elektrik kesintisiydi. Yazın en sıcak gününde hiçbir soğutucu ve buzdolabı olmadan ortada kalan bu semtin yaşadığı sıkıntıyı, izlerken siz de hissediyorsunuz.

Müzikal, 1999 yılında yazılmış ve o yıl yaşanan korkunç elektrik kesintisini anlatıyor fakat film günümüze uyarlandığı için filmde yaşanan kesintinin hangi yılda olduğu kesin olarak söylenmiyor. Senaryosunda 3-5 Haziran arası şeklinde geçiyor.

Oyuncular

In the Heights filmi oyuncuları gerçekten çok başarılıydılar. Hamilton oyuncularından Anthony Ramos Usnavi' yi, Melissa Barrera Vanessa' yı, Leslie Grace Nina' yı, Corey Hawkins Benny' i, Olga Merediz ise Abuela Claudia' yı canlandırıyor. Ayrıca Brooklyn Nine-Nine' dan tanıyıp sevdiğim Rosa Diaz' ı canlandıran Stephanie Beatriz filmde Carla' yı canlandırıyor.

Bu filmden özellikle En İyi Görüntü Yönetimi ya da En İyi Görsel Efekt Oscar ödüllerine adaylık bekliyorum kesinlikle. Bu yılın sonlarına doğru çok güzel filmler gelecek o yüzden Oscar ödülleri için fazlasıyla heyecanlıyım. Yeni filmler çıktıkça sizi bilgilendirmeye devam edeceğim.

Eğer henüz izlemediyseniz, 2021' de çıkmış başka harika bir film olan Shang Chi 10 Yüzük Efsanesi- Filmden Önce Öğrenmeniz Gereken Her Şey yazıma bakmanızı öneririm. Gençlik filmi önerisi arıyorsanız Gezgin Pantalon Kardeşliği- Film İncelemesi yazıma bakabilirsiniz. 

Yeni yazılarımdan kolayca haberdar olmak için @akindawriter'ı Instagram 
ve Twitter'dan takip edebilirsiniz. Takip et butonları mobildeyseniz yorum 
gönder kısmının altında, bilgisayardaysanız sağdadır.

Bu yazının İngilizcesini okumak isterseniz buradan bakabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar