Moliere - Cimri: Detaylı Kitap Özeti ve Karakter Tanıtımı

 
Bir babanın, çocuklarının hayatını ne kadar mahvedebileceğini bu kitapta gördüm. Moliere' in yazdığı bu dünya klasiği gerçek bir komediSiz de Moliere Cimri kitap özeti, konusuanafikribakış açısı, karakterlerini öğrenmek ve güzel bir kitap önerisi almak istiyorsanız hadi çayınızı, kahvenizi alın gelin, yazımıza geçelim.


Moliere- Cimri: Detaylı Kitap Özeti


Moliere Cimri Karakter Tanıtımı


Bir tiyatro oyunu şeklinde yazılmış Cimri' nin önce karakterlerini tanıyalım, ardından konuya geçelim.

Harpagon: Cleante ve Elise' nin babası, kitaba ismini veren başkarakter

Cleante: Harpagon' un oğlu, Mariane' nin sevgilisi

Elise: Harpagon' un kızı, Valere' nin sevgilisi

Valere: Anselme' nin oğlu, Elise' nin sevgilisi

Mariane: Cleante' ın sevgilisi, Harpagon' un sevdiği

Anselme: Valere' in ve Mariane' in babası

Frosine: Entrikacı kadın(işlerin karışmasının sebebi fakat çözen de o oluyor sonunda)

Simon Efendi: Simsar

Jacques Usta: Harpagon' un aşçısı ve arabacısı

La Fleche: Cleante' ın uşağı

Claude Kadın: Harpagon' un hizmetçisi

Brindavoin: Harpagon' un uşağı

La Merluche: Harpagon' un uşağı

Komiser ve Yardımcısı

Detaylı Özet


Karakterleri tanıdığımıza göre şimdi kitabın konusuna geçebiliriz. Kitabın neredeyse tamamı yaşlı, zengin ama cimri mi cimri Harpagon' un evinde geçiyor. Size kitabı perde perde özetlemek istiyorum.

1. Perde:


1.Perde Valere ve Elise' nin gizli gizli konuşmalarıyla başlıyor. Elise, Valere' ye babası yüzünden ilişkileri hakkında duyduğu korkudan bahsediyor, Valere ise ailesini bulabilirse bu korkusunun bir önemi kalmayacağını söylüyor. 2. sahnede Cleante, kardeşi Elise' ye sevdiği kızdan bahsediyor. Mariane adında bir kız. Ailesinin pek parası yokmuş ama kız çok güzel ve iyi kalpliymiş. Cleante de ailesine yardım etmek istiyormuş ama cimri babasından bunun için para istemek elbette imkansızmış. 

3. sahnede başkarakter Harpagon geliyor, uşağı La Fleche' nin parasını çaldığını söyleyip kavga ediyorlar sonunda La Fleche kovuluyor. Sonra Harpagon bir haber vermek için çocuklarını yanına çağırıyor ve Cleante' ye Mariane diye bir kızı tanıyıp tanımadığını soruyor. Cleante, babasının onu Mariane ile evlendirme planı olduğunu sanıp çok heyecanlanır fakat elbette böyle olmaz, Harpagon, Mariane ile kendisinin evlenmesini istiyordur. Elise' yi de yaşlı bir adam olan Bay Anselme' ye vereceğini söyler.

2. Perde:


2.Perdede Cleante, tefeciden borç para almayı planlıyor. Fakat tefecinin tuhaf şartları Cleante' yi sinirlendirir. İlginç olan, Cleante' nin anlaşma yaptığı simsar Simon Efendi Harpagon ile de anlaşmalıymış, para verecek olan oymuş fakat birbirlerini görünce Harpagon Cleante' ye bu kadar borcu olduğu için öfkelenir. 5. sahnede Frosine' in Harpagon için çöpçatanlık yaptığını öğreniyoruz, tabi Frosine' in asıl amacı Harpagon' dan para koparmak. Frosine sahne boyunca Harpagon' u baya över ama elbette Harpagon sonunda ona kuruş bile vermez.

3. Perde:


3.Perdede akşam misafirleri geleceği için Harpagon hizmetçilere evi çeki düzen verdirtir. Elise' yi ise Mariane ile panayıra göndermeyi planlıyordur. Bu arada Valere, Harpagon kızını ona versin diye Harpagon' a kitap boyunca yağ çekmeye devam ediyordur. 5.Sahnede Mariane, Frosine ile birlikte Harpagon' un evine gelir ama tabi Mariane aslında yaşlı ve cimri Harpagon ile evlenmek istemiyordur.
Daha sonra Harpagon, Cleante ile Mariane' i tanıştır tabi elbette aslında onlar birbirlerini tanıyordur ama tanımıyormuş gibi davranmak zorundadırlar. 

4. Perde:


4. Perdede, bir köşede Frosine, Mariane, Cleante ve Elise bu işi bozmak için bir plan kurarlar.
Mariane' in annesi onu Harpagon' a vermeye kararlıdır ve Frosine annesini kızını Cleante' ye vermeye ikna etmeleri gerektiğini söyler. Fakat, Harpagon' u ikna etmek, Mariane' in annesini ikna etmekten daha zordur. Kurnaz Harpagon, Cleante' nin Mariane' den hoşlandığını anlamıştır ve onu kandırarak ağzından lafı alır. Cleante sinirlenir ve kızdan vazgeçmeyeceğini söyler.


Moliere- Cimri: Detaylı Kitap Özeti



Harpagon bunun üzerine Cleante' yi kovalamaya başlar. Sonunda Cleante' yi evlatlıktan reddeder ve mirastan payını çeker. Bu arada La Fleche, Cleante' nin karşısına çıkar ve Harpagon' un hazinesini bulduğunu söyler ve birlikte kaçarlar. Harpagon, hırsız diye bağırarak koşuşturmaya başlar ve Komiser' e gider. 

5. Perde:


5.PerdedeJacques Usta ile konuşan Harpagon' a Jacques Usta, Valere' nin parayı çaldığını söyler. Harpagon hazinesini Valere' den geri ister fakat Valere, Elise' yi kast ettiğini sanır ve ortaya çok komik bir durum çıkar. Sonunda Harpagon, Valere' nin hem kutuyu hem kızını çaldığını sanır.

Sonunda sahneye Harpagon' un kızını vermeyi planladığı Anselme girer. Valere sonunda kendi hikayesini anlatmaya başlar, aslında babasının Don Thomaz d'Alburcy adında bir asil olduğunu söyler. Anselme onu yalan söylemekle suçlar çünkü Don Thomaz d'Alburcy' nin on altı yıl önce karısı ve çocuklarıyla bir deniz kazasında öldüğünü söyler. 

Valere de bir İspanyol gemisi tarafından o kazadan kurtarıldığını söyler. Bunun üstüne Mariane Valere' nin kardeşi olduğunu ve Anselme de çocuklarını bulduğunu anlar. Anselme de o kazadan kurtulmuş ama ailesinin öldüğünü sanıyormuş. Sonra Cleante Harpagon' a şantaj yapar ve parasını eksiksiz vermesi karşılığında Mariane ile evlenmesine izin vermesini ister. Bunları duyan Anselme, ikisinin de parasını karşılayacaığnı söyler ve sonunda Harpagon herkesin istediğiyle evlenmesine izin verir ve paracıklarını saymaya gider.

Ataerkil bir toplumda yazılmış olan bu eser evrensel konusuyla hala geçerliliğini koruyor. Böyle cimri, bencil insanlarla her gün karşılaşabiliyoruz. Moliere kesinlikle eserindeki karakterleri harika bir gerçekçilikle yazmış.

Siz Cimri eseriyle ilgili ne düşünüyorsunuz? Bu özet size yardımcı oldu mu? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Yorumlarınızı aşağı yazabilirsiniz.


Yeni yazılarımdan kolayca haberdar olmak için @akindawriter'ı Instagram 
ve Twitter'dan takip edebilirsiniz. Takip et butonları mobildeyseniz yorum 
gönder kısmının altında, bilgisayardaysanız sağdadır.

Bu yazının İngilizcesini okumak isterseniz buradan bakabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar