Barbie filmi ne zaman çıkıyor 2023? Filmin Detaylı Analizi

Gerçek bir devrime hazır mısınız? Değişimin başlangıcının bir oyuncak bebek olabileceğini düşünmediğinizi varsayıyorum ancak hayat beklenmedik sürprizlerle doludur, yeni Barbie filmi de 2023 yazına dünya çapında damgasını vurmuş durumda. 21 Temmuz'da vizyona girmiş Barbie film 2023 tüm sinema salonlarını pembe giysili her yaştan insanla doldurdu. Filmin başarılı yönetmeni Greta Gerwig'in bakış açısıyla bu filmde hepimizin çocukluğunu süsleyen Barbie'nin gerçek dünyayla yüzleşmesiyle beraber biz de kendi hayatımızdaki gerçeklerle karşılaşmış oluyoruz.

Barbie Filmi Ne Zaman Çıkıyor?

Son bir aydır hem çocukların hem de büyüklerin durmadan sorduğu soru: Barbie film ne zaman? 21 Temmuz'da vizyona girmiş olan filmi Türkiye'deki birçok sinemada izleyebilirsiniz. Filmin 3D olmadığını belirtmek gerek, ancak çekimler ve kostümler o kadar güzel bir renk düzenine sahip ki 3 boyutlu izlemeye ihtiyaç duymayacaksınız. Bu filmin ilk live-action Barbie filmi olduğunu da belirtelim.


Barbie Film Oyuncuları

Barbie Film Oyuncuları

Yazın gözde filmi Barbie film oyuncuları arasında Hollywood'un ve popüler kültürün birçok büyük ismi yer almakta.
  1. Margot Robbie (Klişe Barbie)
    Barbie filmi Margot Robbie'yi başrol olarak seçmekle kesinlikle çok doğru bir karar vermiş. Harley Quinn ve Tonya gibi zorlu rollerde izleyip sevdiğimiz güzel oyuncu çocukluğumuzun oyuncağını canlandırırken keyifli bir performans sergilemiş. 
  2. Ryan Gosling (Klişe Ken)
    Romantik komedi filmlerinin ünlü yüzü Ryan Gosling filmde Margot Robbie ile başrolü paylaşmakta. 
    Film eleştirileri arasında duyduklarımdan biri Margot Robbie (33) ve Ryan Gosling'in (42) Barbie ve Ken'i oynamak için fazla yaşlı olduklarıydı. Barbie ve Ken bebekler pürüzsüz ve genç ciltleriyle bizim aksimize yaşlanmazlar fakat bu film zaten mükemmellik algısına karşı bir eleştiri niteliğinde olduğu için başrolleri de 30 yaş üstü seçmeleri gayet akıllıca olmuş.
  3. Will Ferrell (Mattell CEO'su)
    Saturday Night Live show ile tanınan ve komedi-aile filmleri türünde sıklıkla gördüğümüz Will Ferrell kapitalizmin simgesi olan Barbie'nin üreticisi Mattell'in CEO'sunu canlandırmakta.
  4. America Ferrera (Gloria)
    Daha önce çok sevdiğim ve Gezgin Pantalon Kardeşliği serisinde tanıştığım America, bu filmde Barbie'yle gerçek hayatta oynayan kızın annesini canlandırıyor. Gloria aynı zamanda Mattell şirketi için çalışıyor ve bu bilgi filmin gidişatı için çok önemli bir role sahip.
  5. Michael Cera (Alan)
    Dünyaca ünlü Kanadalı oyuncuyu komedi dizisi Arrested Development'daki rolüyle tanımış olabilirsiniz. Barbie filminde Ken'in arkadaşı Alan bebeğini canlandırıyor.
  6. Ariana Greenblatt (Sasha)
    Genç oyuncu Ariana, filmde Gloria'nın kızını yani Barbie bebeğin sahibi olan çocuğu canlandırmaktadır.
Barbie film karakterleri arasında Dua Lipa, John Cena, Simu Liu (Shang Chi) gibi ilginç isimler de yukarıda da bahsettiğimiz gibi yer almakta.

Barbie Filmi Konusu Nedir 2023?

Barbie Filmi Konusu Nedir 2023?

Genel olarak Barbie filmi konusu, Barbie dünyasında mükemmel bir hayata sahip olan klişe Barbie bebeğin, Margot Robbie, aniden zihnini ölüm gibi olumsuz düşüncelerin kaplamasıyla beraber bazı anormallikler yaşamaya başlaması ve bunun sebebinin kendisiyle oynayan insanın mutsuz olması olduğunu öğrenmesiyle beraber Barbie ve Ken'in gerçek dünyaya doğru ilginç bir yolculuğa çıkmasını kapsıyor. Bu yolculuk karakterlerin kendilerini keşfetmesine ve hayatlarını sonsuza dek değiştirmesine yol açıyor.

Detaylı Barbie Filmi Analizi: Feminizmin ve Kapitalizmin Yeni Adımı

*Yazının bu kısmında detaylı analiz yapmak için bir miktar spoiler vereceğim, henüz Barbie filmi izlemedeyseniz bu kısmı atlayabilirsiniz.*
Dünyayı erkekler yönetiyor!

Filmin ilgi çekici konusuyla birlikte, Barbie'nin sevgilisi Ken'in karakteri üzerinden işlenen önemli temalar, gerçek dünyada da kadın-erkek ilişkilerinin dengesi ve kadınların toplumsal rolleri üzerine düşündüren mesajlar barındırmaktadır.

Yukarıda alıntıladığım bu repliğiyle beraber Ken'in filmin başından itibaren Barbie dünyasında kendini yalnızca Barbie'ye bağlı hisseden, kendi kişiliğinden yoksun bir karakter olarak tasvir edilmesi dikkat çekmekte. Bu durum, gerçek dünya kadın-erkek ilişkilerinin dengesi hakkında güzel bir gönderme yapıyor. Barbie dünyasının aksine, günümüzde hala erkek egemen bir toplumda yaşıyoruz ve bu durum, kadınların kendi kimlikleri ve özgürlükleri konusunda her gün zorluklarla karşılaşmalarına sebep oluyor.


Ken gibi Alan karakteri de kendine ait bir kişiliği olmamasından şikayetçi. Ken'in arkadaşı olarak yaratılan ve daha sonra serisinin devamı getirilmeyen oyuncak Alan, gerçek anlamda hayatını yan karakter olarak yaşamakta.

Ken'in hayatından memnun olmaması, gerçek dünyada kadınların bazen erkeklerin gölgesinde veya onlara bağımlı bir şekilde yaşamasının sonuçlarına bir gönderme yapar. Kadınların toplumsal cinsiyet rolleri ve beklentileri, kendi kişisel hedeflerini, arzularını ve özgürlüklerini yaşamalarına engel olabilir. Bu nedenle, Barbie filmi, seyircilere kadınların toplumsal normlarla sıkışıp kalmadan kendi kimliklerini ve tutkularını keşfetmeleri gerektiği mesajını iletiyor.
Feminist hareketini Barbie 50 yıl geriye götürdü!
Gerçek dünyaya geldiğinde, Barbie'nin, kendi hayal dünyasında yaşadığı o pembe bulutların, mükemmel ve kusursuz dünyanın tam tersi bir gerçeklikle yüzleşir. Önceden güzellik, mükemmellik ve sonsuz mutluluğun hüküm sürdüğü, her günün kusursuz geçtiği Barbie Diyarı'ndan farklı olarak, gerçek dünya ona tamamen yeni ve zorlu bir perspektif sunar.

Barbie, Sasha'yı bulup onu mutlu etmek için gerçek dünyaya gelmiştir. Ancak bu yolculuk, Barbie'nin hayatını tamamen değiştirir. Sasha Barbie'ye, gerçek dünyadaki kadınların zorluklarını ve mücadelelerini açıkça gösterir. Barbie, Sasha'nın gerçeklerini yüzüne vurmasıyla kendi gerçekliğiyle yüzleşir ve içindeki memnuniyetsizlik hissi artar.


Mattell'in son 10 yılda karşılaştığı en büyük eleştirilere filmin içinde cevap vermesi çok etkileyiciydi. Mükemmel, gerçek dışı vücudu ve hayatı çocuklara özendirdiği için Barbie fazlasıyla eleştiriliyordu. Her ne kadar farklı vücut tipinde, görünüşte ve ırkta birçok Barbie bebek üretilmiş olsa da orijinal Barbie görünümü herkesin akıllarına kazınmış durumda. Filmin içinde birçok kez buna değinilmesi yapımcıların bu durumu kabul ettiklerini gösterir ancak amaçlarının hiçbir zaman kötü olmadığını ve daima güçlü kadınlar yetiştirmeyi istediklerini filmde Mattell'in CEO'sunun ağzından da dinlemiş oluyoruz.

Ken ise gerçek dünyayı erkeklerin yönettiğini öğrenmesiyle doğal olarak ataerkil toplumda güç elde etmeyi arzuluyor. Kişiliksiz olmaktan bıkmış Ken, gerçek dünyada saygı görebildiği için adeta bir aydınlanma yaşıyor çünkü Barbie dünyasında erkeklerin hiç sözü geçmiyor. 

Barbie şirketinin yönetim kurulunun tamamının erkeklerden oluşması da filmin yaptığı güzel eleştirilerden biri. Filmde 90'lardaki Mattell yöneticisinin kadın olduğunu ekliyorlar. Kadınların güçlü hissetmesini desteklediğini iddia eden şirketin tamamının erkekler tarafından yönetilmesi, kadın çalışanların mevkilerinin çok daha düşük olması durumu özetliyor.

Barbie Filmi Ne Zaman Çıkıyor 2023?

Filmde ayrıca kesinlikle 2000'lerin ikonik filmi Legally Blonde (Bu Nasıl Sarışın!)'dan esintiler vardı.

*Spoiler'lı kısım bitmiştir*

Hem kendi hatalarını filmin içerisinde eleştirip bir yandan da Mattell'in feminist karşıtı olduğuna dair iddalara karşı savunma yaparak bu filmle Warner Bros çok başarılı bir pazarlama tekniği uygulamış oldu. Barbie bebek çizgi filmleriyle büyümüş bir nesil olarak bu film kesinlikle beni etkiledi ve izlemenizi tavsiye ederim. Sinemaya hep birlikte pembe giyinip gitmek ve bunun dünya çapında bir etkinlik olması oldukça heyecan vericiydi. Ek olarak film içinde birçok komedi unsuru da bulunuyor, tüm salonun sesli güldüğü anlar oldu.

Bu yazının İngilizce'sini buradan okuyabilirsiniz: When Does the New Barbie Movie Come Out 2023? Cast, Movie Review

Sık Sorulan Sorular

  1. Barbie filmi kaç gün vizyonda?
    21 Temmuz'da vizyona giren film gişeleri patlatan bir Hollywood filmi olduğu için yaklaşık 2 ay vizyonda kalması bekleniyor.

  2. Barbie filmi nerede yayınlanıyor?
    Film şuanda Türkiye'deki birçok sinemada vizyona girmiş durumda. İstanbul'da Cinetech, Cinema Pink, Cinetime, Cinematica, Airport Sinema, Starcity Sinemaları gibi sinemalarda beyaz perdeden izleyebilirsiniz.

  3. Barbie ne zaman vizyondan kalkacak?
    21 Temmuz tarihinde Türkiye'de vizyona giren Barbie'nin İngiltere'deki son gösterimi 6 Eylül'de. Türkiye'de de aynı şekilde Eylül'ün ilk haftası vizyondan kalkması bekleniyor.

  4. Barbie 2023 bilet fiyatları nedir?
    Türkiye'de 2023 Temmuz ayında sinema bilet fiyatları kişi başı 75 TL-150 TL arasında değişmektedir, Barbie bilet fiyatları da bu aralıktadır.

  5. Barbie filmi kaç yaş üstü 2023?
    Barbie'nin yeni filmi 13 yaş ve üzeri izleyici kitlesine uygundur ancak çocuklar da ebeveynleriyle birlikte izleyebilmektedir.

  6. Barbie filmi kaç saat 2023?
    Barbie filmi toplamda 1 saat 54 dakikadır.

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Barbie nin rüya karavanı ile gerçek dünyaya gittiği kısım çok keyifliydi

    YanıtlaSil