Daima Esrarengiz Bir Eser: Franz Kafka-Dönüşüm İncelemesi


📚 Kendine ve insanlığa yabancılaşma... Bir sabah kalktığında kendini dev bir böceğe dönüşmüş halde bulan Gregor'un hikayesi anlatılıyor bu kitapta. Siz de Franz Kafka Dönüşüm kitap özeti, analizikonusuanafikri, bakış açısını öğrenmek ya da güzel bir kitap önerisi almak istiyorsanız hadi çayınızı, kahvenizi alın gelin, incelememiz başlıyor.


Franz Kafka Dönüşüm kitap incelemesi



Sadece 84 sayfadan oluşan Dönüşüm'ün içindeki duygusal tasvirler bu kitabın en can alıcı noktalarından. Kitabın neredeyse tamamı bir evin içinde geçiyor fakat Kafka'nın olanları, Gregor'un hislerini anlatışı sayesinde insan bir çırpıda okuyor. 

"Ölmekten müthiş bir şekilde korkuyordu çünkü henüz gerçek anlamda yaşamamıştı." - Dönüşüm/ Franz Kafka

Kafka- Dönüşüm Konusu

Gregor, çok uzun yıllar boyunca kapitalizmin kölesi şeklinde çalışmak zorunda kalmış bir genç, pazarlamacılıkla uğraşıyor. Babasının eskiden parası olmasına rağmen iflas ettiği için erken emekli olmuş ve çalışma yükünün tamamını Gregor' a yüklemiş. Gregor işinde iyi olsa ve yeterli parayı kazansa da bu işi yıllarca nefret ederek yapmış. Ta ki bir sabah bir kabusla uyanıp kendini dev bir böceğe dönmüş halde bulana dek. Başta Gregor' da dahil herkes Gregor' un eski haline döneceğine dair umutluydu, özellikle annesi fakat Gregor gittikçe daha da uzaklaştı insanlıktan ve elbette kendi insan halinden.

Beni en çok yaralayan nokta; Gregor'un yaşadığı stresin, iş kaybı korkusunun, genç yaşında taşıdığı yüklerin ailesine ve kendi varlığına yabancılaşmasına neden olması gerçeğiydi. Babasının sert ve otoriter tavırları Gregor' un yıllarca baskılanmasına sebep olmuş. İnsan bu yabancılaşmayı görünce babasının ona daha şefkatli davranacağını sanar ama onun yerine Kafka insanları karanlık yanlarıyla gösterip kötülüğün ne kadar gerçekçi olduğunu anlatmayı tercih etmiş.

Kız kardeşi Grete' yle olan ilişkisi de kitapta bence çok ilginç işlenmişti. Grete çok güzel keman çalan genç bir kızdır ve Gregor' un hayallerinden biri de kız kardeşinin müzik okumasıdır. Yeterli parayı kazanıp Grete' nin keman eğitimine haracamayı hayal eden Gregor bu hayali gerçekleştirebilecek mi bence siz okuyup görün. 

 Kafka'nın böceğe dönüşümü tasvir edişini bir psikolojik rahatsızlığa da benzetemeden edemedim. Kesinlikle herkesin okuması gerektiğini düşündüğüm bir eser. Yazarın kalemi kuvvetliyse fazla alana ya da olay örgüsüne ihtiyaç duymayacağının harika bir örneği.



Franz Kafka Dönüşüm kitap incelemesi



Bu, kitabın önsözünde bulduğum Franz Kafka'dan bir alıntı. Size tavsiyem bu kitabı okumadan önce kesinlikle "Çevirmenin Notları" kısmını da okumanız. O kısmı okumadan bu kitabın özünü kavrayabilmeniz pek mümkün değil. Ayrıca bu kitabın fazlasıyla depresif olduğunu da eklemek isterim, keyifli bir şekilde bir kitap okumak istiyorsanız şimdilik bunu atlayın. Kafka bu kitapla bizi daha mutlu ve neşeli bir dünyaya götürmüyor, tam aksine insanlığın olabilecek en kötü halini iliklerimize kadar hissettiriyor. 


Kitabın bir başka yorumundan da bahsetmek isterim: bazılarına göre bu kitapta Gregor; topluma, düzene, kapitalizme ya da devlete baş kaldıran ve özgürleşip birey olabilen kişi. Ailesi, müdürü, kiracılar hala bu sistemin kölesiyken Gregor bunu reddediyor ve bu şekilde bireyselliğini kazanıyor. Fakat, toplum bu bireyi dışlıyor ve bir böcek gibi görüyor. Bu da kesinlikle ilginç bir bakış açısı ve ilk okuduğumda benim düşünmeme sebep olmuştu. Ek olarak, siz de edebi tarzda incelemeleri seviyorsanız sayfamı takibe almayı unutmayın. 


Franz Kafka Dönüşüm kitap incelemesi


Size bugünkü sorum; sizin de hayatınızda kendinize yabancı hissettiğiniz bir dönem oldu mu? Evetse, bu nasıl bir histi ve nasıl kurtuldunuz? Cevabınızı yorumlara yazabilirsiniz.

Dönüşüm veya Metamorfoz hakkındaki tüm yorumlarınızı merakla bekliyorum.

Kitap İncelemesi/Analizi nasıl yapılır merak ediyorsanız o yazıma bakabilirsiniz. Harika kitap önerileri için Lise Bitmeden Okunması Gereken 5 Kitap yazıma bakın

Yeni yazılarımdan kolayca haberdar olmak için @akindawriter'ı Instagram 
ve Twitter'dan takip edebilirsiniz. Takip et butonları mobildeyseniz yorum 
gönder kısmının altında, bilgisayardaysanız sağdadır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar