Böyle Felsefi Dizi Yok! The Good Place Konusu, İncelemesi

Hiç öldükten sonra ne olduğunu düşündünüz mü? İşte bu dizi, öbür dünyada başlıyor. The Good Place emin olun ki şimdiye kadar izlediğiniz bütün dizilerden çok farklı. Evrensel komedisiyle bir yandan sizi güldürürken öbür yandan Kant, Nietzsche, Sokrates ve Eflatun gibi önemli felsefecilerin kuramlarını tartışıp size hayatı sorgulatıyor. 

Eğer güzel netflix dizi önerileri, yabancı dizi önerileri arayışındaysanız ya da The Good Place konusu ve analizi okumak istiyorsanız hadi çayınızı, kahvenizi alın gelin incelememize geçelim. Merak etmeyin, yazı spoiler içermiyor. Ayrıca bu dizi 13 yaş üzerine hitap ediyor, ağır espriler de içeriyor. Ailecek izleyecekseniz buna dikkat edelim lütfen.


The Good Place: Felsefi Dizi Konusu ve İncelemesi

The Good Place Başlangıcı ve Karakterler


The Good Place, Arizonalı Eleanor Shellstrop'ın öbür dünyada gözlerini açmasıyla başlıyor. Öbür dünyada onu karşılayan Michael adında bir görevli. Öbür Dünya'nın çalışma sistemini, daha doğrusu ilahi adaleti, bu dizinin akışına göre hiçbir düşünür, filozof ya da din tam olarak tahmin edememiş, her biri sadece %5' ini doğru tahmin etmiş.

Buradaki sisteme göre bir İyi Yer yani Good Place bir de Kötü Yer varmış yani Bad Place. Bizim cennet-cehennem anlayışımızdan biraz farklı olsalar da yine de benziyorlar. Eleanor, Good Place' e seçilen azınlıktan biri olmuş. Good Place belli sayıda ve kişilik tipine özgü insanların bir araya getirildiği farklı mahallelerden oluşuyor, kimisinin iklimi daha sıcak ya da mevsimi farklı, bu içindeki kişilere göre değişiyormuş. Michael da Eleanor'un yaşayacağı mahallenin mimarıymış.


Kişinin Good Place ya da Bad Place' e gideceği dünya üzerindeki her yaptığı davranışın artı ya da eksi olarak yazılıp çıkan sonuca göre oluyormuş. Good Place' e girenlerin puanı gerçekten çok yüksek olmak zorundaymış.


The Good Place: Felsefi Dizi Konusu ve İncelemesi


Ayrıca Good Place'te herkesin bir ruh eşi varmış, sonsuza dek kişinin kendisi için her konuda mükemmel olan biriyle yaşaması fikri kulağa kesinlikle harika geliyor. Eleanor' un ruh eşiyse Chidi Anagonye adında bir Etik Felsefesi Profesörü. Eleanor ise Çevre Avukatıymış.

İlk Bölümün Dönüm Noktası


Şimdi ilk bölümün en can alıcı noktasından bahsetmek istiyorum; büyük bir hata olmuş ve Eleanor aslında Good Place' e ait değilmiş. Michael' ın gösterdiği anılar, onun için hazırladığı ev, anlattığı hiçbir şey, mesleği de dahil Eleanor'a uymuyormuş, sadece ismi ve nasıl öldüğü doğruymuş. Bu hem dizinin komedi unsurunu oluşturuyor hem de çok farklı olayların doğmasına sebep oluyor. Bunu Chidi'ye açıklayınca Chidi elbette şok oluyor.

Eleanor aslında hasta ve yaşlılar için sahte ilaç satan bir şirkette çalışıyormuş ve bu işte de gerçekten iyiymiş, tabi bu iyi biri olmasını fazlasıyla engelleyen bir durum. Dizideki diğer önemli karakterlerimiz ise; Elit ve fazlasıyla zengin İngiliz Tahani Al-Jamil, onun ruh eşi sessiz bir keşiş olan Jianyu ve Evrenle ilgili her şeyi sorabilecekleri başka bir Good Place görevlisi Janet. Fakat başlarda Janet insandan çok bilgisayar gibi biri.


The Good Place: Felsefi Dizi Konusu ve İncelemesi


Eleanor' un Good Place' te bulunması elbette sistem için bir hata teşkil ediyor ve bunu düzeltmek için Chidi' nin yardımına ihtiyaç duyuyor.

Bu Diziyle Öğrenmek Çok Zevkli


Bu dizi öyle bir dizi ki herkes kendinden bir yanı bir karakterin içinde bulabilir çünkü bu 4 karakter; Tahani, Eleanor, Chidi ve Jianyu özenle yazılmışlar. Her birine insanların ortak özelliklerini, hatalarını, doğrularını ama en önemlisi insanın zor durumdaki gelişme kapasitesini vermişler ve bu da kesinlikle diziyi başlı başına diğer dizilerden farklı kılmaya yetiyor.

Ayrıca Chidi sayesinde dizi boyunca karakterle birlikte fark etmeden birçok felsefi kuramı öğrenmiş oluyoruz, hem dizi izleyip hem de öğrenmek bence çok zevkli oluyor. Felsefeye, özellikle ahlak felsefesine, ilginiz varsa The Good Place tam size göre. Fakat bu öğrenme sürecini öyle ders gibi düşünmeyin, dizinin 4 sezonu boyunca yavaş yavaş, siz fark etmeden aklınıza işliyor. 

Yaşadığımız bu kaotik dünyanın içinde her gün neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlamaya çalışmamız konusunda yalnız olmadığımızı işte bu dizi bizlere gösteriyor. Diziyi bitirdikten sonra uzun süre başka bir dizi izleyesim gelmemişti, birkaç kez baştan izlemiştim. Zaten insanın ilk izlediğinde kaçırdığı çok şey oluyor yani eminim ki siz de izlerseniz birkaç kere baştan izlemek isteyeceksiniz. Ayrıca, Netflix'te tüm bölümleri var ve bu da büyük bir kolaylık sağlıyor.

Başka harika bir Netflix dizisisi için yazdığım Dizi Severlere Anne with an E: Dizi İncelemesi yazıma bakabilirsiniz. Ayrıca In the Heights/Tepelerde(2021) Film İncelemesi ve La La Land Aşıklar Şehri Film İncelemesi yazılarıma da bakmanızı öneririm, ikisi de harika filmler.

Yeni yazılarımdan kolayca haberdar olmak için @akindawriter'ı Instagram ve Twitter'dan takip edebilirsiniz. Takip et butonları mobildeyseniz yorum gönder kısmının altında, bilgisayardaysanız sağdadır.

Bu yazının İngilizcesini okumak isterseniz buradan bakabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar