Shang Chi: Filmden Önce Öğrenmeniz Gereken Her Şey

 
Merhabalar sevgili okurlar, bugün bir fragman incelemesi ile karşınızdayım. Uzun süredir beklenilen ve şuanda Türkiye' de vizyonda olup rekorlara imza atan Marvel' ın yeni filmi Shang Chi 10 Yüzük Efsanesi fragmanlarını inceleyeceğim ve size film hakkında öğrenmeniz gereken her türlü bilgiyi vereceğim. 

Henüz filmi izlemeye gitmemiş ve spoiler yemeden ne izleyeceğinizi anlamak istiyorsanız doğru yerdesiniz, büyük bir Marvel fanı olarak fragmandan ne çıkardığımı anlatacağım sizlere. Hadi çayınızı, kahvenizi alın gelin, yazımıza geçelim.

Shang Chi 10 Yüzük Efsanesi: Fragman İncelemesi

İlk İzlenimler


İlk söylemek istediğim şey sonunda Marvel' ın Asyalı bir başkarakterin filmini çıkarmış olmasının beni ne kadar sevindirdiği. Çoğunuzun da bildiği gibi Marvel filmleri genellikle basmakalıp, beyaz, erkek ve Amerikalı süper kahramanlara sahip; örneğin Iron Man(Demir Adam), Kaptan Amerika, Thor gibi.

Her ne kadar bu karakterleri çok sevsem de artık MCU(Marvel Sinematik Evreni)' nun farklı kültürlerden kahramanları da dahil etmesinin vakti gelmişti de geçiyordu. Black Panther(Kara Panter) ile bu silsileyi ilk defa yıkmışlardı, Shang Chi de ikincisi oldu. Aslında Marvel' ın Shang Chi' nin filmini uzun süredir planladıklarını fakat bir türlü film onayını alamadıklarını duydum, kısmet şimdiyeymiş.

Shang Chi Çizgi Romanları


Kısaca Shang Chi karakterinden bahsetmek isterim. Çizgi romanı Marvel Comics tarafından ilk defa 1973' de yayımlanmıştı. Bir Kung Fu ustası olarak bahsediliyordu bu çizgi romanlarda. Shang Chi karakterinin Bruce Lee' den esinlenildiği de düşünülüyor. Daha sonra Yenilmezler takımına da dahil olmuş, inanılmaz güçlü bir karakter. Aşağıya ilk fragmanın linkini koyuyorum, hemen aşağısında da açıklamam var:


Öncelikle, ilk fragmandaki dövüş sahneleri beni benden aldı. Filmde görsel efektlerin zengin olacağı çok açık. İkinci fragmanı da aşağıda bulabilirsiniz, onun altında iki fragmana da yaptığım toplu açıklamayı göreceksiniz:



Shang Chi Fragman Analizi


İkinci fragmanın başlangıcı nefes kesici. Kısaca karakteri ve nereden geldiğini tanıtıyorlar, ki bir karakterin başlangıç hikayesi filmin gidişatı için inanılmaz önemlidir. Başlangıç hikayeleri bize karakterin psikolojik dünyasını, hedeflerini, hırslarını ve neden savaştıklarını gösterir. Bu fragmanda açıkça görülüyor ki başkarakterimiz Shang Chi' nin düşmanı kendi babasıBaba- oğul savaşları arasıra Marvel filmlerinde gördüğümüz bir şey olsa da bu fragmandan bu filmin diğer Marvel filmlerine hiç benzemediği anlaşılıyor. 


Babasının karakterinin adı The Mandarin. Fragmanda açıkça görülüyor ki Shang Chi babasının zorbalığı ve korkunç yetiştirme tarzı yüzünden çok zor bir çocukluk geçirmiş ve babası sonunda onun evden 10 yıl uzakta, istediği gibi yaşamasına izin vermiş. Shang Chi kendine Amerika' da, Los Angelas' da, bir hayat kurmuş fakat yüzüklerin ailede kalması için Shang Chi' nin kendini kanıtlaması gerekiyor. Bunun içinde fragmanda görülen kafesteki dövüşe katılıyor, daha doğrusu babası bu dövüşü onun için hazırlıyor.

Filmde geçen bu yüzükler filmde bileklik olarak gösterilmiş fakat çizgi romanlarda bunlar gerçekten yüzüktüler, kafanız karışmasın. Ayrıca fragmanda Shang Chi' nin babasının Antik Çağ' da yaptığı savaşlar gözüküyor, bu da akıllara bu adamın ölümsüz olup olmadığı sorusunu getiriyor.

Fragmanın sonunda çok önemli bir şey fark ettim, Abomination adında bir karakterin de filme dahil olduğu kafesteki dövüşte gözüküyor. Abomination ilk yapılmış Hulk filminde vardı, Yenilmezler' deki Bruce Banner değil de öbürü. Bu karakterin dahil olması bu filmin hangi zaman diliminde geçtiğine dair biraz kafamı karıştırdı açıkçası. Çizgi romanlarda Yenilmezler' e dahil olup da filmlerde dahil olmamasını her halde daha farklı bir zaman diliminde geçmesine bağlayacaklar.

Siz Shang Chi 10 Yüzük Efsanesi filmi ve fragmanları hakkında ne düşünüyorsunuz? Heyecanınızı, teori ya da düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Uzun süredir beklenen başka bir Marvel filmi için yazdığım Thor 4 İzlemeden Önce Bilmeniz Gerekenler yazımı da okumanızı öneririm.
10 Haziran 2021' de çıkan ve Oscar aday adaylarından olan In the Heights: Film İncelemesi yazıma da bakabilirsiniz. 

Yeni yazılarımdan kolayca haberdar olmak için @akindawriter'ı Instagram 
ve Twitter'dan takip edebilirsiniz. Takip et butonları mobildeyseniz yorum 
gönder kısmının altında, bilgisayardaysanız sağdadır.

Bu yazının İngilizcesini okumak isterseniz buradan bakabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar