İyi Bir Mektup Nasıl Yazılır? Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Her yıl öğrencilere mektup yazmanın incelikleri günümüzdeki gelişmiş teknolojiye rağmen öğretilmeye devam etmektedir. Mektup yazmak çoğunlukla geleneksel olarak kullanılsa da bazı durumlarda yapılması kesinlikle gereklidir. Mektuplar hitap edildikleri kesime göre Özel mektuplar, İş mektupları, Resmi mektuplar, Edebi mektuplar diye dört çeşittir. Hadi gelin mektup yazarken dikkat edilmesi gerekenler nelermiş öğrenelim ve iyi bir mektup yazabilelim.


İyi Bir Mektup Nasıl Yazılır? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mektupların Dört Bölümü


Mektuplar farklı türlere sahip olsalar da belli başlı dört bölümden oluşurlar. Bunlar; hitabet, giriş, gelişme ve sonuçtur. Biraz kompozisyona da benzer bir şekilde oluşturulsalar da birine hitap etmek mektubu kompozisyondan farklı kılar.

Hitabet kısmını yazarken eğer yakın birine yazıyorsak "Sevgili" ile başlarız, örneğin annemize, babamıza, kardeşimize veya arkadaşımıza yazıyorken. Fakat daha resmi bir kuruma, örneğin bir bakanlığa, mektup yazıyorsak "Sayın, Değerli, Saygıdeğer" şeklinde başlamamız uygun olur, örneğin "Saygıdeğer Velimiz, Sayın Milli Eğitim Bakanı" gibi. Hitabı doğru yapmak, bir mektubun yazılış şeklini çok etkiler o yüzden mektuba doğru başladığımızdan emin olalım lütfen.

Ardından giriş bölümünde bu mektubun yazılma amacı belirtilir. Çünkü her mektubu kaleme almanın bir sebebi olur, bunu girişte belirtmek gerekir. Örneğin bir arkadaşımızın kolu kırılmıştır ve ona geçmiş olsun mektubu yazıyoruzdur, bunu mektubun giriş bölümünde belirtmemiz gerekir. Ya da bir okul memuru olarak velilerimizden birine okul aile harcını ödemesini hatırlatmak istiyorsak bunu da giriş kısmında kısaca belirtmemiz gerekir.

Gelişme bölümünde söylenmek istenen her şey yazılır. Memur örneğinden devam edersek bu kısımda harcın ücretini, hesap numarası, son ödeme tarihi gibi şeyler dile getirilir. Arkadaşımıza yazıyorsak belki o yokken derslerde ne işlediğinizi, okuldaki komik olayları, öğretmenlerin verdiği ödevlerden bahsedebiliriz.

Sonuç kısmında "Saygılarımla ya da Sevgilerimle" şeklinde mektup bitirilir. Eğer resmi bir kurumdan bir şey talep ediyorsak "Gereğinin yapılmasını arz ederim" denir ki böyle mektuplara dilekçe de denilir. Genel olarak sonuç kısmında mektubun yazılış amacı farklı bir şekilde tekrar dile getirilir, böylece okuyan kişi asıl amaçtan sapmaz.

Aşağıya kısaca mektup düzeni nasıl olmalı örneğini koyuyorum, oradan bakabilirsiniz.


İyi Bir Mektup Nasıl Yazılır? Dikkat Edilmesi Gerekenler


Mektubu kaleme alırken dikkat edilmesi gerekenlerden biri de beyaz, temiz bir kağıda tükenmez kalemle yazmak gerektiğidir. Kurşun kalemle mektup yazılamaz. Çizgili ya da kareli kağıt da kullanılmaz.


Mektup Çeşitleri Nelerdir

 Mektup çeşitleri dört tanedir:

1- Özel Mektuplar: Özel mektuplar birbirini yakın olarak tanıyan arkadaş, kardeş, akraba, eş, sevgili gibi kişilerin birbirlerine yazdıkları mektup türleridir. Genellikle hal hatır sorma ya da kendi yaşadıkları ilginç bir olayı anlatma amacıyla kaleme alınırlar.

2- İş Mektupları: Çalışanların ve kurumların arasında geçen mektup türleridir. Dilek, istek, şikayet gibi konular üzerine kaleme alınırlar.

3- Resmi Mektuplar: Bu tür mektupların üslubu samimiyet içermez, resmidir. Genellikle kişilerle devlet kurumları arasında gönderilen mektuplardır.

4- Edebi Mektuplar: Bu tür mektuplar, bir edebiyat yazını türü altında incelenir. Edebiyatçı ve sanatçıların birbirleri arasındaki edebi yazışmaların olduğu mektuplardır. Bu tür mektuplar diğer mektuplara göre edebi niteliğe sahiptirler.


İyi bir mektup nasıl yazılır ve mektup yazarken dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili yazımız sona erdi. Sizin eklemek istedikleriniz varsa ya da sorunuz olursa yorumlara yazabilirsiniz, yardımcı olmaktan memnun olurum.

Daha fazla öğrencilere yönelik içerik görmek isterseniz Kitap İncelemesi/Analizi Nasıl Yapılır ya da Lise Bitmeden Okunması Gereken 5 Kitap yazılarına göz atabilirsiniz.

Yeni yazılarımdan kolayca haberdar olmak için @akindawriter'ı Instagram 
ve Twitter'dan takip edebilirsiniz. Takip et butonları mobildeyseniz yorum 
gönder kısmının altında, bilgisayardaysanız sağdadır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar