Koşmak Yazmanın Yarısıdır: Haruki Murakami-Koşmasaydım Yazamazdım

Merhabalar sevgili okurlar, bugün gerçekten etkileyici bir deneme kitabıyla karşınızdayım, Haruki Murakami' den Koşmasaydım Yazamazdım kitabı. Ünlü yazarların hayatlarına bir göz atmayı seviyorsanız bu kitabın hoşunuza gideceğini düşünüyorum. Dünyaca ünlü yazar Haruki Murakami' nin bu kitabı hem bize onun yazma sürecini gösterirken hem de başka bir tutkusu olan uzun mesafe koşuculuğunun yazarlığını nasıl etkilediğinden bahsediyor. Hadi çayınızı, kahvenizi alın gelin, kitap incelemesine geçelim.


Haruki Murakami - Koşmasaydım Yazamazdım: Kitap İncelemesi


Bazı kişilerin iddiasına göre yazma süreci insan ruhu için sağlıksızmış ve böylesine sağlıksız bir iş yapan bir kişi koşu gibi sağlığı iyileştiren bir alışkanlığa sahip olamazmış. Bu kitapta Haruki Murakami ise bir yazarın sağlıklı bir beden ve güçlü bir zihne ihtiyaç duyduğunu ve koşunun bunu ona sağladığını anlatıyor. 

Haruki Murakami Kimdir?


Genel olarak Haruki Murakami' nin kim olduğundan bahsetmek gerekirse, 1949' da Japonya' nın Kyoto kentinde dünyaya gelmiş. Gençlik yıllarını Kobe' de geçirmiş olsa da yetişkinlik yıllarında Avrupa ve Amerika' da yaşamış. Birçok ödül almış olan Haruki Murakami, 20. yüzyılın en iyi yazarlarından biri olarak görülmekte. Nobel Edebiyat Ödülüne de aday olarak gösterilmiştir. 

72 yaşında hala yaşamakta olan Haruki Murakami' nin en çok etkilendiği yazarlardan birisi de Franz Kafka. Franz Kafka' nın Dönüşüm kitabına yaptığım incelemeye de göz atabilirsiniz. 1987' de yazmış olduğu "İmkansızın Şarkısı" kitabı en popüler kitaplarından biri.

Haruki Murakami literatürde koşan yazar diye de geçiyor çünkü kendi yaşantısını tıpkı bir makine gibi düzenlemiş ve en iyi verimi bu düzenle alabildiğine inanıyor. Günlük planına göre her gün gece 4' te kalkıyor, kendine kahve yapıyor ve saat 9' a kadar yazıyor, sonra kahvaltı edip tam 10 kilometrelik koşuya çıkıyor ve bunu her gün yapıyor. Sonra eve gelip kalan işlerini yapmaya devam ediyor. Böyle çılgınca bir düzenli yaşamla açıkçası başarılı olmamak mümkün değil ama bunu yapabilecek insan sayısı da Haruki Murakami gibi yazarlar ne kadar nadir ise o kadar nadir.

Kitaptan Anekdotlar


"Bazı süreçler, ne yapılırsa yapılsın, değişikliği kaldırmaz. Ben bu düşüncedeyim. Eğer bu süreçle birlikte var olmaktan başka çaremiz yoksa, bizim yapabileceğimiz şey, inatçı bir azimle kendimizi değiştirmek (belki de dönüştürmek). Bu, süreci kendi karakterimizin bir parçası haline getirmekten ibarettir." Koşmasaydım Yazamazdım- Haruki Murakami 


Bu kitabın sadece koşmak üzerine olduğunu düşünürseniz çok yanılırsınız, koşu metaforu üzerinden adeta bize hayatı anlatıyor Murakami. Uzun mesafe koşmanın ne kadar büyük bir çaba, emek, ter harcanması gerektirdiğini hepiniz tahmin edebilirsiniz fakat ömür boyu yapınca insana belki de en büyük etkisi insanın kendindeki değişime şahit olmasıdır. Murakami hayatının çok büyük bir bölümünde uzun mesafe koşuculuğu yapmış biri ve yaşı ilerledikçe performansının nasıl düştüğünü gözlemlemiş.

Hepimiz bu hayatta bir şey için çabalarız ve en iyi halimiz olmaya çalışırız fakat fiziksel ve zihinsel olarak yaşlanmanın da hayatın bir gerçeği olduğunu eninde sonunda kabul etmek zorunda kalırız. Kendimize güvenmemize neden olan özelliğimiz her neyse belli bir yaştan sonra istemesek de gerileyecektir. Fiziksel yeteneklerde bu gerileme daha erken görülür, koşu da elbette buna bir örnek. Murakami de hepimiz gibi bu gerilemeye şahit olmuş biri fakat bunu kabul edişi ve bu kabul edişi Koşmasaydım Yazamazdım' da tarif edişi kesinlikle beni çok etkiledi.


Haruki Murakami - Koşmasaydım Yazamazdım: Kitap İncelemesi


Koşmasaydım Yazamazdım ile ilgili tüm yorumlarınızı bekliyorum.


Yeni yazılarımdan kolayca haberdar olmak için @akindawriter'ı Instagram 
ve Twitter'dan takip edebilirsiniz. Takip et butonları mobildeyseniz yorum 
gönder kısmının altında, bilgisayardaysanız sağdadır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar